• Türkiye SiteTürkçe
  • Global SiteEnglish
  • Para Birimi : USD

    Saatin Görünen Yüzü

    Üzerinde ölçme amaçlı rakam, çizgi veya işaret bulunan her türlü ölçüm cihazının gerçek işlevini rakamsal olarak gösteren; o en çok bakılan yüzüne “Kadran” denir. Saate baktığımızda ilk görüşte kadranının albenisinden etkilenir ve saat hakkındaki kararımızı veririz. Kadranı bozulmuş, yıpranmış bir saat ne kadar iyi çalışırsa çalışsın, bütün cazibesini kaybeder.

    Geleneksel saat kadranı yapımı ustalık gerektiren bir iştir. Renk tonunun doğru ayarlanması, kadran üzerindeki işlemeler, rakamların ve indekslerin doğru şekilde işaretlenmesi veya montajı, emaye (eski tabiri ile mine) kadranlarda fırınlanma sırasındaki ısı ayarları ilk bakışta fark yaratır.
    Rengi, indeksleri, rahat okunması, rakamların Arap, Romen, eski Türkçe olması, hiç rakam olmaması, rakamların yazılış sitili, üzerindeki motifler, marka logosunun yazılışı, takvim göstergesi ve yeri, gün göstergesi, kronograf göstergeleri, GMT (İki ayrı yerel saat) göstergesi, ayın fazları göstergesinin her biri kadranın üzerinde yer alır ve saatimizi kişiselleştirir.

    Burada esas üzerinde durmak istediğim Bizanslılar zamanında İstanbul’da en üstün örneklerini gördüğümüz emaye sanatının saat kadranlarına uyarlanmasıdır. Emaye sanatı aynı mekanik saat yapımı gibi sabır, ustalık, teknik ve hayal gücü gerektirir. Profesyonel emaye ustaları bugün hala geleneksel yöntemleri kullanıyorlar.